T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAKARYA / KAYNARCA - Kaynarca Halk Eğitimi Merkezi

26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü

Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı´nın (WIPO) kurulduğu anlaşmanın yürürlüğe girdiği gün olan 26 Nisan, tüm dünyada Dünya Fikri Mülkiyet Günü olarak kutlanıyor. Her yıl değişik bir tema başlığı ile tüm üye ülkelerde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Fikri Mülkiyet Günü, fikri mülkiyetin önem ve değerini gündeme taşıyor.

Fikri mülkiyet hakları, hak sahibine, hakların başkaları tarafından izinsiz olarak kullanılmasının ve taklit edilmesinin durdurulmasını talep etme imkanı vermektedir. Bu kapsamda, hak sahiplerinin haklarının başkaları tarafından kullanımı karşılığında maddi menfaat sağlamaları mümkün olmaktadır. Böylelikle, kişiler ve firmalar yeni buluşlar, markalar ve tasarımlar geliştirmek için önemli tutarlara ulaşan yatırımlar yapmaktadır.

   Yeni buluşlar patent haklarıyla, markalar marka haklarıyla, yeni tasarımlar tasarım hakları ve tasarım patentleriyle, spor yayınları ve sporla ilgili diğer yaratıcı işler telif haklarıyla korunmaktadır.

    Fikri mülkiyet haklarının birçoğu, sınırlı bir süreyle ve belirli koşulların karşılanması koşuluyla verilmektedir. Bu alandaki düzenlemeler genel olarak, hak sahiplerinin çıkarlarıyla genel kamu yararı arasında denge kurmaya yönelik olmaktadır.

    Özet olarak, fikri mülkiyet hakları spor da dahil olmak üzere, birçok farklı alanda inovasyonu ve yaratıcılığı teşvik etmektedir. Sporda inovasyon ve yaratıcılığın artmasının; sporcu performansını, izleyicilerin spor müsabakalarından aldığı keyfi, spor malzemelerinin kalitesini arttıracağı ve yeni iş fırsatları ile istihdam olanakları yaratacağı şüphesizdir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.04.2023 - Güncelleme: 26.04.2023 14:58 - Görüntülenme: 205
  Beğen | 12  kişi beğendi